معرفی انواع ساکشن

ساخت وبلاگ

در دندانپزشکی از ساکشن ها (مکنده ها) برای دور کردن مایعات از جمله آب، بزاق، خون و… از محدوده ی کار در دهان بیمار استفاده می شود. یک دستیار دندانپزشک باید انواع ساکشن ها و کاربرد هر یک از آن ها را بشناسد. همچنین با نحوه نصب و استفاده از هر کدام آشنا باشد تا بتواند قبل از شروع کار ساکشن و سرساکشن را آماده کرده و در صورت نیاز در حین کار آن را در موقعیت مناسب نگه دارد.

انواع ساکشن‌های دندانپزشکی
بهتر است اول از همه انواع ساکشن‌های دندان‌پزشکی را بشناسید. به‌طور کلی در دندان‌پزشکی، ۲ نوع ساکشن وجود دارد که به یکی از آن‌ها، ساکشن آبی و به دیگری، ساکشن هوایی گفته می‌شود.

ساکشن آبی یا بزاق‌کش، دقیقاً همان‌ کاری را انجام می‌دهد که از نامش برمی‌آید. این نوع ساکشن، بزاق دهان بیمار را خارج می‌کند و در بسیاری از مواقع، دندان‌پزشک آن را طوری در دهان بیمار می‌گذارد که تمام بزاق دهان او را تخلیه کند.

نوع دوم، ساکشن هوایی یا حجم بالا است که دستیار، آن را نزدیک موضعی که دندان‌پزشک مشغول کار بر روی آن است نگاه می‌دارد تا تمام مواد، مایعات و خرده‌های باقی‌مانده از ترمیم دندان را جمع کند. شکل کار این ساکشن، مانند یک جاروبرقی قوی است که خرده‌‌های موادی که در دهان بیمار باقی مانده را بدون اینکه دندان‌ها را لمس کند به داخل خود می‌کشد.

ساکشن دندانپزشکی آبی
ساکشن دندانپزشکی از نوع آبی، که بزاق کش نیز نامیده می شود، وظیفه جمع آوری بزاق دهان و همچنین خونی که در حین ترمیم و کشیدن دندان در دهان جمع می شود را بر عهده دارد. این نوع ساکشن متداول دندانپزشکی به نحوی در دهان بیمار قرار می گیرد که تمامی بزاق موجود در دهان، تخلیه شود. در مورد این نوع ساکشن های دندانپزشکی می توان گفت که سبب اتلاف و هدر رفت مقدار زیادی آب می شوند. به نحوی که در هر دقیقه حجمی برابر با ۸ تا ۱۳ لیتر آب برای این منظور صرف می شود.

با توجه به زمان بر بودن عمده ی فعالیت های دندانپزشکی، حجم آب مصرفی روزانه و نهایتاً مجموع مصرف آب، در هر دوره بسیار زیاد خواهد بود. به همین منظور پیشنهاد می شود ساکشن های دندانپزشکی آبی با انواع برقی یا بادی آن جایگزین شوند. این موضوع در سال های اخیر که بحران آبی، شدت یافته است، اهمیت بیشتری پیدا کرده است.

ساکشن برقی
ساکشن هوایی
از انواع رایج ساکشن های دندانپزشکی، ساکشن دندانپزشکی هوایی یا همان ساکشن حجم بالا می باشد. این ساکشن با قرارگرفتن در مجاورات محل ترمیم دندان، کلیه ترشحات ، مایعات و خرده های دندان را همانند یک جاروبرقی جمع آوری میکند.

این ساکشن دارای قدرت مکشی برابر با ۱۰ تا ۱۵ برابر ساکشن آبی است.
قابل ذکر است که هوا در این ساکشن با قدرتی برابر ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلومتر در ساعت در جریان است.
این ساکشن قادر است خرده های اضافی موجود در دهان را از فاصله ۱۰ تا ۱۵ میلیمتری جمع آوری نماید.
ساکشن برقی
منسوخ شدن ساکشنهای آبی و هوایی توسط وزارت بهداشت و غیر فنی بودن و مصرف آب زیاد نوع آبی تولید کنندگان را به فکر ساخت مدل برقی انداخت . شرکت های زیادی در این عرصه وارد شدند و دستگاه های زیادی با موتور های خشک را تولید نمودند که از بارز ترین این دستگاه ها میتوان به sts اشاره نمود .

شرکت جم دنتال جدیدا ساکشنی را تولید نموده که موتور آن بوسیله آب راه اندازی می شود . نکته حائز اهمیت این ساکشنها عدم مصرف آب می باشد .اما از دید وزارت بهداشت این دستگاه ها باید میزان مکش بالغ بر ۲۰لیتر هوا در دقیقه و فشار منفی بین ۱۴۰ تا ۱۸۰ میلی بار ایجاد نمایند .

همچنین این دستگاه ها باید دارای سیستم عدم برگشت بزاق وفیلتر آمالگام باشند . گاهی اوقات پزشکان ساکشنهای جراحی و برقی را با هم یک مدل تلقی می کنند. اما واقعیت این است که همه ی ساکشنهای برقی قدرت مکش مدل جراحی و مرکزی را ندارد .

ممکن است مدل برقی از دید یک پزشک مکش مدل جراحی را داشته باشد و پزشکی دیگر از مکش ساکشنهای برقی راضی نباشد. لذا خواهشمند است قبل از خرید با اطلاعات کامل انتخاب نمایید.

بلاگ...
ما را در سایت بلاگ دنبال می کنید

برچسب : ساکشن دندانپزشکی, نویسنده : sara sanamelk2022 بازدید : 117 تاريخ : چهارشنبه 12 مرداد 1401 ساعت: 16:58